Winterbanden

In veel Europese landen zijn, in tegenstelling tot Nederland, winterbanden verplicht. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling en een grover en dieper profiel waardoor ze meer grip en rijcomfort hebben. Per land verschillen de regels. Soms wordt het aangegeven met een verkeersbord en soms is het ook afhankelijk van een bepaalde periode.

Heb ik echt winterbanden nodig?

Onder de 7 graden Celsius bieden winterbanden meer grip dan zomerbanden. In Nederland is het wegdek vaak ook nat als het onder de 7 graden Celsius is. Juist dan komen de winterbanden een stuk beter tot hun recht dan zomerbanden.

Als je 50 kilometer per uur rijdt op een besneeuwd wegdek bij -5 graden Celsius heb je met winterbanden een remweg van ongeveer 30 meter. Met zomerbanden is dat ongeveer 70 meter.

Denk om je rijstijl, ook als je winterbanden hebt. Bij een besneeuwd wegdek kan je het beste rustig aan rijden. Vertrek daarom eerder dan dat je normaal zou doen, haastige spoed komt zelden goed.

In de zomer op winterbanden rijden?

Wist je dat je bij hogere temperaturen op een droog wegdek een langere remweg hebt met sneeuwbanden dan met zomerbanden? Wissel daarom je winterbanden weer om voor zomerbanden na het winterseizoen. Zo voorkom je ook slijtage van je winterbanden en kan je ze uiteindelijk langer gebruiken.

Sneeuwbandenkaart

winterbanden_personen_2016

legenda
Skiën.nl
adviseert wintersporters om altijd met winterbanden op vakantie te gaan en sneeuwkettingen mee te nemen. Dan ben je in ieder geval op veel verkeerssituaties opti
maal voorbereid. Daarnaast ga je met een lekkerder en veilig gevoel op vakantie.

Ben jij goed voorbereid op je wintersportvakantie? Neem onze wintersport checklist door.

Winterbanden Image Banner 468 x 60