Sneeuwkettingen

Naast winterbanden is het in verschillende Europese landen ook verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben liggen. Per land verschillen de regels. Soms wordt het aangegeven met een verkeersbord en soms is het ook afhankelijk van een bepaalde periode.

Met sneeuwkettingen heb je grip op besneeuwde en bevroren wegen. Winterbanden alleen zijn dan niet voldoende. Bij sneeuwkettingen is de maximumsnelheid aangegeven op de verpakking. Houd je aan deze limiet om te voorkomen dat ze stuk gaan. De meeste landen hanteren een maximum snelheid van 50 kilometer per uur als je met kettingen rijdt.

Rij je zonder sneeuwkettingen in een land waar ze verplicht zijn? Een boete of vervolging kan het gevolg zijn.

verplichting-sneeuwkettingen1

Sneeuwkettingenkaart: Sneeuwkettingen.com

Ook in de landen waarbij sneeuwkettingen niet verplicht zijn raden wij je sterk aan deze wel mee te nemen. De weersomstandigheden kunnen dusdanig slecht uitpakken dat het gevaarlijk wordt zonder de kettingen. Het kan zelfs voorkomen dat je niet verder mag rijden zonder de kettingen als het wegdek extreem slecht is, ook al is het in eerste instantie niet verplicht.

Skien.nl adviseert wintersporters om altijd met winterbanden op vakantie te gaan en sneeuwkettingen mee te nemen. Dan ben je in ieder geval op veel verkeerssituaties optimaal voorbereid. Daarnaast ga je met een lekkerder en veilig gevoel op vakantie.

Ben jij goed voorbereid op je wintersportvakantie? Neem onze wintersport checklist door.