Neusspray gebruikers opgelet!

De winterperiode is weer op komst! De ‘r’ zit al een tijdje in de maand en dat weet je dat het straks weer raak is met snotteren en verkoudheid. Voor veel Nederlanders is de neusspray dan weer de beste vriend. Maar denk erom! “Neussprays met xylometazoline, zoals Otrivin en Nasivin, zijn uitsluitend voor kort gebruik”, aldus KNO-arts Markus Oei van het Flevoziekenhuis.

Markus Oei vervolgt: “Je kunt die neussprays gewoon gebruiken alleen is het belangrijk om er op tijd mee te stoppen, ongeveer na 1 tot 2 weken. Doe je dat niet, dan raakt je neus continu verstopt. Hij gaat niet meer open tot je weer xylometazoline in je neus sprayt. Er zijn daarom hordes mensen verslaafd aan deze neussprays omdat ze de enige oplossing zijn om nog door de neus te kunnen ademhalen. We noemen dat otrivinisme. Als je otrivinisme hebt en wilt stoppen met xylometazoline, heb je een paar nare weken voor de boeg met een vreselijk verstopte neus.”

Dus mocht je een neusspray gaan gebruiken, lees dan altijd de bijsluiter en kijk wat het werkzame bestanddeel is. En mocht dat xylometazoline zijn, gebruik de neusspray dan maximaal 1 tot 2 weken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER