Noorderlichtdag, alles over het noorderlicht

Noorderlicht

Zondag, 20 november was het Noorderlichtdag. Het noorderlicht komt regelmatig voor in de noordelijke landen zoals Zweden en Noorwegen. Maar ook in Nederland is het mogelijk om het noorderlicht waar te nemen, de kans is echter enorm klein.

Er zijn een aantal omstandigheden nodig die het noorderlicht veroorzaken. Ten eerste moet het donker zijn. Zelf het maanlicht kan er al voor zorgen dat het te licht is. Verder moet er een heldere lucht zijn. Dat het ook koud moet zijn is een misvatting. De misvatting komt voort uit het feit dat het tijdens een heldere winternacht meestal erg koud is, zeker in de noordelijke landen.

Maar wat is dat magische licht nou?

De zon slingert voortdurend elektrisch geladen deeltjes in de lucht, genaamd zonnewind. De snelheid waar dit mee gebeurt is enorm, meestal zo’n 400 km per seconde. Een deel van deze deeltjes komt na een reis van 150 miljoen kilometer in de atmosfeer van de aarde terecht. De botsing met de atmosfeer zorgt ervoor dat de deeltjes als het ware licht gaan geven. Als dit onder de eerder genoemde juiste omstandigheden gebeurt, kunnen we dit waarnemen.

De zonnewind geeft ons een mooie lichtshow genaamd het noorderlicht. Echter bestaat het zuiderlicht ook, dat is hetzelfde verschijnsel maar dan in de buurt van de Zuidpool.

noorderlicht-skiën-wintersport

LAAT EEN REACTIE ACHTER