Gerecht van de week: Germknödel

Germknödel

Skien.nl heeft in samenwerking met Thuisbezorgd.nl een lijst samengesteld met de lekkerste wintersportgerechten. Wekelijks delen wij met jullie heerlijke, verrassende en unieke gerechten. Natuurlijk vertellen wij je wat je nodig hebt en hoe je dit gerecht het beste kunt bereiden. Deze week presenteren wij jullie de Germknödel.

Germknödel, een grote bol deeg bedekt met vanillesaus en gevuld met pruimenmoes. Het water loopt ons al in de mond. Dit Oostenrijkse maal is een heerlijk zoet gerecht dat je als toetje of tussendoortje kan eten. Of als lunch, wij veroordelen je niet.

Ingrediënten voor 4 personen:

• 300 gram bloem
• 30 gram suiker
• 25 gram gist
• 4-6 eetlepels pruimenmoes of abrikozenjam
• 1 geraspte schil van een citroen
• 40 gram boter
• 50 gram gemalen maanzaad
• 1 eetlepel poedersuiker
• 1 zakje vanillesuiker
• 1 snufje zout
• 150 ml lauwe melk
• 1 ei

Hoe bereid je Germknödel?

Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Voeg de suiker toe en brokkel de gist in het kuiltje. Giet ook een beetje lauwe melk in het kuiltje en roer in het kuiltje het mengsel tot een deeg. Doe een laag bloem van de randen over kuiltje en zet de kom op een warme plaats en laat het 15 minuten rusten.

Klop een ei met de rest van de melk met een klein beetje citroenschil en een snufje zout. Voeg dit mengsel na een kwartier toe aan de eerste kom en klop alles tot een glad geheel. Voeg eventueel nog wat melk toe, de deeg moet niet aan de randen blijven plakken. Bedek de kom en laat het deeg ongeveer een half uur rusten op een warme plaats.

Vervolgens verdeel je de deeg in 4 stukken. Maak er een bal van en maak een diepe kuil in het midden van de bal. Vul de kuil met een eetlepel pruimenmoes of abrikozenjam en verzegel de bal. Laat ze nog ongeveer een kwartiertje rusten nadat je dit gedaan hebt.

Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Zorg ervoor dat dit een grote pan is zodat er nog voldoende ruimte zit tussen de deegballen, ze zetten nog flink uit namelijk. Als het water kookt doe je de deegballen in de pan en laat je ze ongeveer 15 minuten gaar koken.

Voor de saus smelt je de roomboter in een pan en voeg hier de suiker, poedersuiker, vanillesuiker en maanzaad aan toe. Haal de deegballen uit het water en laat deze uitlekken. Serveer ze op een bord en giet de saus er overheen.

Geniet van je Germknödel!

Ken jij een heerlijk wintersportgerecht dat wij zeker moeten opnemen in onze reeks? Laat het ons dan weten. Het gerecht van vorige week gemist? Klik hier.

Heb je geen zin of tijd om dit gerecht zelf klaar te maken? Kies uit een van de heerlijke gerechten op Thuisbezorgd.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER