Gerecht van de week: Tartiflettte

Tartiflette

Skien.nl heeft in samenwerking met Thuisbezorgd.nl een lijst samengesteld met de lekkerste wintersportgerechten. Wekelijks delen wij met jullie heerlijke, verrassende en unieke gerechten. Natuurlijk vertellen wij je wat je nodig hebt en hoe je dit gerecht het beste kunt bereiden. Deze week staat tartiflette op het menu.

Tartiflette is een gerecht afkomstig uit de Franse Alpen. Het gerecht werd als eerste genoemd in een kookboek uit 1705 van Francois Massialot. De naam Tartiflette stamt af van het woord tartifles, dat aardappel betekent in de regio Franse Savoie.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg aardappels
  • 4-5 sjalotjes
  • 1 Reblochon kaas (200-300 gram)
  • 300g spek (blokjes)
  • 20 cl crème fraiche
  • Peper en zout

Hoe bereid je dit gerecht?

Kook de aardappels 10 minuten mét schil in ruim water. Snij ondertussen de sjalotjes in kleine snippers. Doe een beetje boter in een koekenpan, zet deze op laag vuur en bak de sjalotjes. Doe ook de spek in de koekenpan en bak deze.

Als de aardappels 10 minuten hebben gekookt mag je ze in plakjes of blokjes snijden van ongeveer 1 cm dik. Bak daarna de aardappels in een andere koekenpan met een beetje boter of olie totdat ze krokant zijn.

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Pak vervolgens een ovenschaal en vul deze afwisselend met laagjes aardappel en spek/ui. Voeg hier en daar wat peper en zout toe om extra smaak toe te voegen. Giet als laatste de crème fraiche er overheen.

Zet de schaal 30 minuten in de oven. Snij ondertussen  de Reblochon in plakken van ongeveer 2 centimeter en leg deze bovenop in de ovenschaal. Na nog eens 15 minuten wachten is het klaar, eet smakelijk!

Ken jij een heerlijk wintersportgerecht dat wij zeker moeten opnemen in onze reeks? Laat het ons dan weten. Het gerecht van vorige week was de bauernsalat.

Geen zin of tijd om dit gerecht te maken?
Bestel jouw wintergerecht via Thuisbezorgd.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER