Gerecht van de week: Raclette

Raclette

Skien.nl heeft in samenwerking met Thuisbezorgd.nl een lijst samengesteld met de lekkerste wintersportgerechten. Wekelijks delen wij met jullie heerlijke, verrassende en unieke gerechten. Natuurlijk vertellen wij je wat je nodig hebt en hoe je dit gerecht het beste kunt bereiden. Deze week staat raclette op het menu.

Op verzoek van een aantal fans wordt vanaf heden het gerecht van de week op zaterdag geplaatst in plaats van op dinsdag. Op zaterdag hebben jullie meer tijd om de juiste ingrediënten in huis te halen en voor de bereiding van het gerecht. Heb je een drukke zaterdag? Dan is er altijd nog Thuisbezorgd.nl

Raclette is een variant op de kaasfondue. Daarnaast is het ook de naam van de kaas die wordt gebruikt voor dit gerecht. Je verwarmt een halve kaas en schraapt telkens het gesmolten stuk er van af. Râcler is Frans voor “schrapen” en dat is waar de naam vandaan komt. Het gerecht zelf is echter Zwitsers.

Bij Raclette wordt er meestal een ronde kaas doormidden gesneden. Een vuur, speciale oven of raclette apparaat verwarmt één zijde van de kaas. Stukjes kaas in gourmetpannetjes kan ook. Als de kaas begint te smelten wordt deze van het grote stuk kaas geschraapt.

De gesmolten kaas wordt meestal gegeten met aardappel en vlees & groente naar keuze.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 800 gram raclette kaas
  • 800 gram aardappel
  • Vleeswaar zoals ham, spek en salami
  • Ui
  • Augurken
  • Champignons
  • Paprika’s
  • Peper
  • Tomaat
  • Tip: peterselie & bieslook

Hoe bereid je Raclette?

Het bereiden van raclette neemt ongeveer 1 uur in beslag.

Verwarm de voor oven op 200 graden en maak de aardappels schoon in water. Wikkel ze in aluminiumfolie (niet helemaal dicht, laat een stukje open aan de bovenkant) en doe ze 45 tot 60 minuten in de inmiddels opgewarmde oven. Snij de ui in stukjes of ringen, de paprika’s in reepjes en de tomaten en champignon in plakjes. Fruit de ui licht.

Als je een raclette apparaat hebt, plaats dan het stuk kaas op het apparaat en verwarm de kaas. Iedereen mag de gesmolten kaas over zijn aardappels, vlees en groente schrapen. Indien je geen apparaat hebt kan je de kaas in stukken snijden en deze in gourmet pannetjes doen. Binnen enkele minuten is de kaas gesmolten.

Het is het lekkerste om de kaas de combineren met aardappel, vlees en groente en het af te maken met wat peterselie en bieslook. Uiteraard kan je zelf van alles uitproberen. Laat ons weten welk ingrediënt ook super lekker is met de gesmolten kaas.

Ken jij een heerlijk wintersportgerecht dat wij zeker moeten opnemen in onze reeks? Laat het ons dan weten. Het gerecht van vorige week was de rösti.

Ben je benieuwd nog meer winterse gerechten om zelf of met je wintersportvrienden te maken? Klik dan hier

LAAT EEN REACTIE ACHTER