Bulgarije

Wintersport in Bulgarije

Bulgarije heeft vier skigebieden waarvan Borovets en Bansko de twee bekendste zijn.

Bansko ligt op 1.350 meter hoogte en beschikt over totaal 58 kilometer piste. De hoogste piste ligt op 2.560 meter en bevindt zich op de noordelijke flanken van het gebergte. De pistes hebben runs die eindigen in het dorpscentrum en hierdoor kom je bijna al skiënd tot aan de deur van je hotel. De langste run in dit gebied heeft een lengte van 12 kilometer.

Borovets

Het skigebied Borovets ligt in het Rilage gebergte. De hoogte van dit gebied ligt tussen de 1.350 en 2.560 meter. Er is in totaal 35 kilometer aan piste beschikbaar en het is een aantrekkelijk gebied voor skiërs van verschillende niveau’s. Je vindt hier totaal 14 goed onderhouden skiliften. Ook wordt er, indien nodig, gebruik gemaakt van sneeuwkanonnen. De horeca is uitstekend georganiseerd en het personeel is bijzonder vriendelijk. Je kunt er prima en gezellig eten voor een redelijke prijs.

  • 35 km pistes in totaal
  • 5 km makkelijk
  • 23 km gemiddeld
  • 7 km moeilijk

Bansko

In Bansko vind je, ondanks de relatief kleine grootte van het gebied, een flink aantal pistes. Er is een bolletjeslift naar Banderishka, het basisstation van het gebied, waar de oefenweiden zich bevinden. Hiervandaan kun je verder het gebied in voor andere en meer uitdagende routes. Ook kun je je heerlijk ontspannen door in het nabijgelegen dorp Banya te genieten van de maar liefst 27 thermale minerale bronnen.

  • 65 km pistes in totaal
  • 14 liften en sleep
  • 900 – 2.600m hoogte

Over het algemeen vindt er wel in Bulgarije preparatie van de skibanen plaats. Echter is het (nog) niet altijd van hetzelfde niveau als we in de Alpen gewend zijn. Het wintersport toerisme is hier nog volop in ontwikkeling, waardoor sommige voorzieningen niet altijd helemaal optimaal werken. Samenvattend is Bulgarije een land met prachtige skigebieden met bijzonder vriendelijke en gastvrije mensen. De meer avontuurlijk ingestelde wintersportliefhebber kan hier een geweldige vakantie beleven.